European Spinning Group
ESG News | October, 2nd 2019

Textielgroep verwerkt gerecycleerde materialen tot nieuwe garens

ESG levert wereldwijd een heel divers assortiment aan garens. "We geloven daarbij heel sterk in samenwerken met onze klanten. Dat leidt tot een beter resultaat voor hun eindklanten. Hoe we verschil proberen te maken? Door creatief en innovatief te zijn. We werken steeds aan een unieke collectie, bijvoorbeeld met onze kleurtechnieken en het duurzaam aspect."

Twee focusdomeinen
Een belangrijke manier om te verduurzamen, is het aankoopbeleid bij ESG. "Een focusdomein is de selectie van onze grondstoffen. Wij zetten sterk in op het gebruik van massageverfde grondstoffen. Via ons uniek mengproces zijn voor bepaalde collecties meer dan 15.000 kleuren mogelijk. Het verven is één van de minst duurzame aspecten in het proces van onze keten. Wij bieden een alternatief. Daarnaast kopen we heel wat katoen aan. We kiezen bewust voor organisch, fairtrade en biologisch katoen."

Maar de textielgroep gaat nog verder. Ze gebruiken ook gerecycleerde materialen. "Klopt. Die verwerken we tot nieuwe materialen. Zo kunnen we bijdragen aan bijvoorbeeld het HNST-verhaal van Tom Duhoux en de Towel2-handdoeken van Clarysse en nog vele anderen. Het laatste project zijn circulaire textielstoffen voor matrassen. Het verhaal bestaat, maar op basis van gerecycleerd polyester. Voor ons is niet alleen het circulair aspect belangrijk. Het eindproduct moet ook mooi, creatief én comfortabel zijn."

Inzamelcampagnes
Door gebruik te maken van afgedankte kledij via bestaande kanalen, kan ESG het circulair concept waarmaken.

"Maar we rekenen ook op inzamelcampagnes van de merken. De oude kledij vervezelen we. Dat dient als basis voor de nieuwe materialen. Hoe we een verschil kunnen maken? Transparantie en duidelijke communicatie met de klanten en leveranciers staat voorop. Zo besloten we partner te worden van REMOkey, een digitale tool om de transparantie in de circulaire keten te verhogen.

In november lanceren we ook een nieuwe stap in ons eigen #hackyourjeans project. En we moeten onze processen blijven verbeteren. De textielsector heeft nu al het label om bij de meest vervuilende sectoren te zijn. Door in te zetten op circulariteit willen we dat mee doorbreken. Maar ook water besparen kan veel verschil maken. In deze tijden van waterschaarste is dat heel belangrijk."

ESG is een familiebedrijf. Het sociale aspect van ondernemen vinden ze nog steeds heel belangrijk.
Een formele rapportering is daar nog niet aan te pas gekomen. Het zit gewoon binnen onze manier van werken verweven. Net als het 'afvalvrij denken'. Dat doen we al dertig jaar. We recycleren al jaren ons eigen productieafval tot een tweedekeuzecollectie. Die is interessant voor toepassingen die minder zichtbaar zijn.

Energie-efficiënte machines
Op het dak van de site liggen zonnepanelen. Het is een van de manieren om de productie energiezuiniger aan te pakken. "We hebben vooral een mechanisch proces. Er komt dus niet veel water en chemicaliën bij te pas. Maar energie verbruiken we wel. Daarom investeerden we in zonnepanelen, kozen we voor ledverlichting en blijven we investeren in energie-efficiënte machines."

De toekomst? We houden de nieuwe technologieën die op de markt komen nauwlettend in de gaten. En het circulaire verhaal is zeker nog niet af. Samen met partners willen we dat proces verder uitbreiden. Daarnaast onderzoeken we hoe we ons wagenpark verder kunnen verduurzamen. Vooral het transport met vrachtwagens. Met al onze inspanningen hopen we zo een impact te creëren en de textielwereld te beïnvloeden."
Sitemap
 
Contact us

European Spinning Group Ijzeren Bareel 42
8587 Spiere-Helkijn
, Belgium
+32 (0)56 461 461 info@esg-group.eu